Jak vybrat ten nejlepší dárek?

Každý si občas položí otázku, jak vybrat dárek, který opravdu potěší? Proto jsme pro vás připravili sedm praktických tipů, na co se při výběru dárku zaměřit:

1.   Komu je dárek určený?

Nejdříve je důležité si ujasnit, pro koho chcete dárek koupit. Je jasné, že pro nadřízeného nebudete hledat třeba domácího mazlíčka a tchýni nedáte polštářek se zamilovaným dopisem. Je obdarovávaný mladší, nebo spíše starší ročník? Je členem rodiny, nebo spolu máte pracovní či osobní vztah?

2.   Hodnota dárku

Dokonalost dárku spočívá v jeho vhodnosti, nikoli v jeho ceně. Každý má navíc radost z něčeho jiného. Někomu nejvíc udělá radost ručně vyrobený dárek, drobnost, někdo vyžaduje, abyste do dárku trochu investovali. Ale i když máte peněz dost, není od věci si předem stanovit rozpočet. A ať vás ani nenapadne si na dárky půjčovat od banky či jiných institucí. Dostanete se tím do zbytečných problémů, které vám mohou snadno přerůst přes hlavu.

3.   Vyhněte se trapasům

Vyhněte se trapasům a dejte si dobrý pozor na prošlé datum trvanlivosti u potravin, použité oblečení nebo třeba lahve alkoholu neznámého původu. Co je ale ještě horší, když opakujete ten samý dárek podruhé, nebo ještě hůře dáváte něco, co jste od obdarovaného v minulosti sami dostali. Opartně také při darování peněz, peníze jsou dárek bez nápadu a ukazují na to, že jste si nelámali hlavu s přemýšlením o vhodném dárku.

Tip:  K výročí s partnerem můžeme například doporučit polštáře se zamilovaným potiskem, pro kamarády na oslavu narozenin a pobavení zase vtipná trička.

4.   Buďte originální

Nemusíte se ale snažit být za každou cenu co nejvíce originální. Každá malá pozornost je lepší než nic, ale pokud se schyluje k nějaké výjimečné události která bývá jednou, maximálně dvakrát za život, je dobré se zamyslet nad originalitou dárku a dát si na výběr toho nejlepšího dárku hodně času předem a nehledat jej na poslední chvíli. Ne však za každou cenu.

5.   Nezapomínejte

Vždycky potěší, když na vás někdo jiný myslí. Nezapomínejte na výročí, svátky, narozeniny svých blízkých a kamarádů. Překvapte je tím, že na ně nikdy nezapomenete. I malá pozornost zahřeje obdarovaného u srdce ve správný čas více, než obrovský dárek druhý den po narozeninách, na které jste zapomněli. 

6.   Nakupujte v prověřených obchodech nebo e-shopech

Vždy dobře zvažte, kde budete dárek hledat. Pokud by jste chtěli danou věc reklamovat, nebo třeba vyměnit velikost, aby jste nebyli nemile překvapeni reakci, či spíše "nereakcí" obchodníka. Proto je nutné volit jen spolehlivé prodejce. Nejlépe ty, se kterými již máte dobrou zkušenost.

7.   Dejte si záležet s balením

I když na některé drobnosti můžete s přehledem použít dárkovou tašku, většinu dárků budete chtít pravděpodobně zabalit. Bylo by na škodu, když si dáte práci s výběrem ideálního dárku a pak podceníte zabalení. Skvělým a úhledným zabalením dáváte najevo, že jste dárku věnovali patřičnou péči a darujete jej ze srdce.